torsdag 2 juni 2016

2 barn försvunna från förskolan

I tisdags fick 2 barn, 5 och 6 år gamla, för sig att de själva skulle gå ifrån förskolan.

Det är en sak som absolut inte får hända! Trots det händer det!
Men personalen kan faktiskt inte ha 100 % koll på alla barnen 100 % av tiden!
Eller jo, det skulle de kanske kunna....
De kan ju säga åt barnen att nu måste alla leka denna leken och vi måste vara på detta stället (måste ju upp inhägnader som begränsar  ytan väldigt mycket, eller att alla måste vara i samma rum om de är inne. Låter det som roligt för barnen? Nej, jag tycker det låter mycket tråkigt och inte alls utvecklande.

Vi föräldrar kan dock också göra vissa saker för att minska riskerna att sånt här händer, men här väljer många att inte se att de själva också kan ha ansvar och påverka våra barns säkerhet. De väljer att lägga över allt ansvar på pedagogerna. Och det är väl ganska typiskt i dagens samhälle, lägg över allt ansvar på allt på alla andra, skit i det egna ansvar....

Vi som föräldrar kan i första hand se till att grindarna stängs ordentligt! Det är vanligt att de inte är stängda ordentligt nämligen. Ofta är inte ens själva låsgrejen uppepå grinden riktigt stängd! Och kedjan, som sitter för ytterligare säkerhet, är allt som oftast inte låst.

STÄNG GRINDARNA!!!

Vad vi mer kan göra är att vi alla pratar allvar med våra barn om vikten att de ALDRIG får lämna förskolan själva!! Prata med dom om varför, att det är farligt och att ni och pedagogerna blir oroliga om de försvinner.

Och sist men inte minst. Ser du små barn som är ute och knatar helt själva i ett tungt trafikerat industriområde (eller på annat olämpligt ställe) och du stannar och frågar barnen och barnen säger att deras föräldrar har sagt att de får vara där....... Lita då för fasiken inte på barnen! Stanna kvar hos barnen och ring förskolan och fråga!! Visar det sig att barnen har rätt, deras föräldrar har sagt att de får vara där och gå, ja då är det nog hög tid för en orosanmälan...... Men visar det sig att barnen inte får vara där, att de lämnat förskolan själva, stanna då kvar hos barnen tills de kan bli hämtade på ett säkert sätt, eller kolla med förskolan om du själv ska köra tillbaka dom. Men lämna för helsike inte småbarn själva i tungt trafikerat område!!!


Lika bra att tillägga, så ingen missförstår.
Ansvaret är pedagogernas när barnen är på förskolan. Punkt.
Men vi som föräldrar kan hjälpa till att göra vad vi kan för att öka säkerheten för våra barn när de är på förskolan (ja annars också).


I övrigt, jag älskar vår förskola och dess personal.
Har aldrig en sekund känt någon oro kring mina barns säkerhet och trygghet när de är där.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar