onsdag 2 mars 2011

Lite lugnare dag idag!

Denna dagen har varit ganska lugn, till skillnad från de senaste. För det första hade jag sovmorgon! Gick inte upp förens kl 10 och det var så himla skönt! Klädde på mig och plockade lite. Tog fram dammsugaren och gjorde mig av med de oönskade husdjuren. Idag var dom mer i storlek med hamster än råtta...Men dammsugaren blev mätt och glad! Plockade ner tvätt, vek ihop och la in i garderoberna. Tog undan kläderna som barnen ska ha på sig på begravningen så att jag vet att de är rena och inte behöver tvättas igen. Ska bara tvätta upp mina egna.

Posten kom tidigt idag och hade med sig 421 st fotografier till mig, eller förlåt, oss! Glad blev jag då! Så snabbt det gick! Skickade in beställningen runt lunchtid i måndags och ganska exakt två dygn senare har jag korten i handen. Så en stor del av eftermiddagen gick åt till att skriva datum på alla kortens baksidor så att jag kunde få dem i rätt ordning. Tog en stund...Men nu ligger de sorterade och klara, bara att sätta in i albumen! Dopkorten var jag dock tvungen att skära till innan jag kunde sätta in i albumet. Undrar när de ska börja tillverka fotoramsalbum för digitalkort...Alla tre ungarna har ju likadana ramalbum som de har sina dopkort i. Jonathans kommer dock även att innehålla bilder från begravningen också...och om det får rum kommer även bilderna vi tagit av honom "efteråt" att sitta i detta album. Får de inte rum så ska jag inhandla ett litet album bara för dessa bilder. Det är ju inte precis bilder man sätter in i sina vanliga familjealbum...Men samtidigt så otroligt viktiga bilder att kunna titta på när man vill.

Innan jag kunde sätta igång med fotona hade vi dock lite annat inplanerat så de fick ligga oöppnade ett par timmar på köksbordet. Jag var med Alexander hos kuratorn. Det gick bra, hon var väldigt trevlig, och jag tror Alexander tyckte om henne också. Det verkade så i alla fall och jag det verkar också som om han tycker att det kanske är en bra idé i alla fall att fortsätta gå till henne och prata! Skönt! Var lite orolig för honom, eller är ska jag säga, för det är jag fortfarande. Han är så himla lik sin pappa när det gäller känslor. Han visar knappt någonting, allt hålls på insidan. Men det är så de är, det är inget jag kan göra något åt. Och det stör mig, jag vill ju fixa allt hela tiden om ni inte redan märkt det...Tänker för mycket på andra när jag egentligen behöver lägga min energi på mig själv! Vet inte hur många gånger under senaste två veckorna jag fått höra det! Men jag är sådan som person och det är inte lätt att ändra på helt plötsligt!

Efter kuratorbesöket hämtade Lucas och Kristoffer oss och så åkte vi till kyrkan där begravningen ska äga rum. Heliga Korsets Kyrka. Vi tänkte att det kunde vara bra för Kristoffer framför allt, men även oss andra, att se hur det ser ut i kyrkan innan begravningen. Känna efter lite, titta lite, pilla lite. Så att det känns lite bekant när vi kommer dit på måndag. Vi visade honom vart kistan kommer att stå. Sen gick vi längst ner i kyrkan, där de har en lekhörna. Så han fick sitta där och leka en liten stund. Och rätt som det var började kantorn spela på orgeln! "Va va de?" frågade Kristoffer lite förskräckt. "Det är bara en farbror som spelar på orgeln", sa jag. "Så kommer det att låta på begravningen också". Det var faktiskt bra att han spelade just när vi var där för då vet Kristoffer vad det är som låter på måndag, annars kanske han hade blivit skiträdd då. Efter vi avslutat vårt lilla studiebesök i kyrkan gick vi bort till gravplatsen. Att försöka förklara för en 3½-åring vad som ska hända där var inte lätt! Men jag gjorde så gott jag kunde. Vi avslutade med ett besök på MAXI innan vi åkte hem.

Väl hemma så kunde jag äntligen sätta igång att öppna påsarna med fotografier! Och allt arbete med sortering osv, men det har jag ju redan berättat om. Nu återstår bara att sätta in i albumen och det är nog inte omöjligt att jag påbörjar det ikväll. Risken är dock ganska stor att jag inte bara påbörjar utan även avslutar. Sån är ju jag. HATAR att påbörja saker jag inte kan avsluta! Så jag får se om jag "vågar" chansa, eller så slutar det med att jag sitter uppe halva natten...Ja, ja. Det får kvällen/natten utvisa. Jag har inga direkta planer för morgondagen i alla fall. En liten tur in till stan måste jag dock. Skinnhandskarna jag inhandlade i måndags var lite trasiga så de måste bytas. Och mina strumpbyxor, modell lite tjockare, hade jag på mig idag och stortån tittade ut. Men andra ord behöver jag nya! Annars går nog morgondagen lite i dagens anda. Lite lugnt. Lucas ska hämta Alexander i skolan efter lunch för att kolla på nya skor och fika lite. Alexander behöver få lite egentid, det blir lätt att han "försvinner" i allt nu. Kristoffer tar ju ganska mycket tid och allt planerande tar sitt. Och Alexander sitter mest på sitt rum när han är hemma så det blir lätt att man "glömmer bort" honom. Men det ska vi åtgärda lite i morgon. Tanken var från början att jag skulle åka in till stan med honom, men jag kan ju inte ta en fika på stan med honom. Min mage klarar inte det. Så då får det bli pappa istället så får Alexander och jag hitta på något annat en annan dag. Just det, jag ska gå in på begravningsbyrån i morgon också och se om hon har lite tid. Vi har kollat båda skisserna på gravstenen och bestämt hur den ska se ut och jag tycker det är lättare att träffas och visa, men om hon inte har tid så får vi väl ta det över telefonen senare. Men jag vill få det gjort så fort som möjligt. För det innebär att de måste göra en ny skiss som vi måste godkänna och som sedan kyrkogårdsförvaltningen måste godkänna. Först efter det kan de börja tillverka den. Det tar visst ca 8 veckor från beställning till leverans.

Jag fick lite besök ikväll. Min gamla barndomsgranne, ni vet hon som varit här med mat och fotografi, kom på besök. Helt otippat drack vi massor av thé och käkade semlor. Pratade massor gjorde vi så klart också! Sist hon var här så var Kristoffer vaken och han vill ju då ha ALL uppmärksamhet. Det blir inte så lätt för oss vuxna att prata då...Ikväll sov han dock, så det blev lite lugnare! Han var så trött idag, redan 16.40 ville han ha sin välling. Nä, han fick inte sin välling så tidigt! Men halv sju var det dags, sen var det bara att lägga tröttfisen i sin säng. Somnade gott ganska snabbt!

Nu höll jag på att glömma att berätta vad som hängde på ytterdörren när vi kom hem från kyrk-besöket! Det var en påse med en stor, fin röd ros tre sorters thé med burkar till. Det var även ett vitt "träord" där det stod Vår ängel. Tror dock att jag ska måla orden svarta. Då matchar de ramen med den fina förstoringen vi fått av Jonathan. Och så är väggen vit där den ska hänga så den vita texten försvinner. Jag hoppas bara att de vi fick den av inte tar illa upp om vi målar om den, men det tror jag inte... Provade en av thé-sorterna ikväll, jättegott!

Nu har jag bestämt hur jag ska göra med fotografierna och albumen. Jag ska INTE börja med det ikväll! Jag vet ju redan nu att jag inte kommer att sluta innan jag är klar, så det känn ärligt talat lite lätt korkat att börja med det kl 23 på kvällen... Men nu ska man kanske inte vara helt 100 på att jag inte gör det även om jag sagt att jag inte ska göra det...Jag har ju så jäkla svårt att låta bli att göra saker som behöver göras! Oavsett vad klockan är... Men jag ska verkligen göra ett allvarligt försök att ignorera högen på bordet och gå och lägga mig istället! Jag har ju sedan ett par kvällar tillbaka kunnat läsa lite innan jag somnar igen. Tog ungefär två veckor. Och jag har verkligen saknat att läsa. Ägnade ofta en till ett par timmar per dag med att läsa innan Jonathan dog. Men efter fick jag ingen ro till det, tankarna bara vandrade iväg. Men nu går det faktiskt ganska bra, men inte så lång stund. Tar fortfarande insomningstabletter så jag orkar inte ha ögonen öppna så länge! Läkaren tyckte att jag skulle vänta till efter begravningen innan jag försöker mig på att somna på egen hand. Nu är sömnen så otroligt viktig för mig så det är dumt att försöka nu. Så då gör jag så, känns skönt att kunna ta dem utan att behöva få dåligt samvete...

Slut för idag!

Sov gott min älskade Jonathan!

1 kommentar:

  1. Ni får måla den i vilken färg ni vill tyckte bara att ni skulle ha den, så kunde inte låta bli. Svart tycker jag låter bra =)
    Finns ingen chans i världen att vi skulle ta illa upp, det vet du ;-)

    Många kramar till er

    SvaraRadera